To je skrajna posebnost med čaji. Je zeleni čaj, ki je bolj črn od katerega koli črnega čaja. Starejši ko je, boljši je in višjo ceno ima. Lahko domnevamo, da je podoben pračaju, ki so ga na Kitajskem pili pred tisočletjem ali dvema. To je zeleni čaj, ki ga dodatno dobesedno fermentirajo, tako da ga navlažijo, cepijo s kulturami mikroorganizmov ter dajo v topel prostor z visoko zračno vlago. Medtem se čaj povsem spremeni, svoje dodajo še mikroorganizmi, tako da z njihovo pomočjo nastane eden najskrivnostnejših, vendar tudi najbolj slovečih kitajskih krepčilnih napojev. Je temne kostanjevo rjave do črne barve, blagega okusa z nenavadno »zemljasto« aromo.
Pu erh čaja ne pijemo toliko zaradi poživilnega učinka in še manj zaradi okusa kot zaradi vpliva na naše splošno počutje in zdravje. Po tradicionalni kitajski medicini ima veliko uravnovešalno moč, ker nima ne značaja yin ne yang, ampak je čista sredina. Naj smo nagnjeni sem ali tja, se s pitjem pu erha približamo ravnovesju, ki se kaže v povečani splošni energiji, dobrem počutju in veselem, odprtem razpoloženju.
Pu erh spodbuja delovanje jeter in izločanje strupov iz telesa ter pospešuje presnovo maščob. Zavedanje širi še bolj kot zeleni čaj, vse njegove lastnosti pa lahko še okrepimo, če smo po skodelici pu erha telesno dejavni.
Naš PU ERH čaj je staran približno eno leto.
Uporaba: malo žličko čaja prelijte z vročo vodo 95°C, pustite namočen 4-5 min, precedite in uživajte v čaju.