Rožič, eksotična domačnost
Rožič lahko človek najde na najbolj običajnih mestih, a ga redkokdaj iščemo. Večinoma ljudi presenetijo jedi z rožičem. Delujejo ekskluzivno in eksotično. Rožič pa je pravzaprav domačen, saj raste nedaleč od nas. Rožičeva moka izgleda kot kakav, le da je naravno sladka in ima malo drugačen okus.
Rožičevec je sredozemsko zimzeleno drevo, ki raste tudi drugod v toplih krajih (Indija, Avstralija, Srednji Vzhod). Spada v družino graha, k čemur pričajo stroki, ki spominjajo na povečane grahove stroke. Ti stroki so rožičevi plodovi, v katerih so skrita trda semena. Posušena in pražena semena, zmleta v prah, se uporabljajo kot sladilo ali pa kot alternativa kakavu.
Presni ekološki rožič v prahu, drobTinka se pridobiva z mletjem rožičevca in je splošno znan kot nadomestek kakava. Ker ne vsebuje kofeina in teobromina, je še posebej primeren tudi za otroke.
Rožičeva moka praktično ne vsebuje maščobe, je pa bogata z vlakninami in naravno prisotni sladkorji. Rožič vsebuje kalcij, mineral, pomemben za zdrave kosti, živčevja, srca in mišic. Velikokrat se nahaja v živilih, ki poleg njega vsebujejo tudi spojine, ki preprečujejo njegovo absorpcijo v telo. Posebnost rožiča je ta, da ne vsebuje teh spojin, zato se kalcij iz rožiča prosto absorbira.
Posebnosti in pozitivne lastnosti rožiča
Rožičeva moka praktično ne vsebuje maščobe, je pa bogata z vlakninami in ogljikovimi hidrati. Med temi so tudi naravno prisotni sladkorji.
Rožič vsebuje kalcij, mineral, pomemben za zdrave kosti, živčevja, srca in mišic. Velikokrat se nahaja v živilih, ki poleg njega vsebujejo tudi spojine, ki preprečujejo njegovo absorpcijo v telo. Posebnost rožiča je ta, da ne vsebuje teh spojin, zato se kalcij iz rožiča prosto absorbira.
Verjetno najboljši del rožiča je njegova visoka vsebnost vlaknin. Samo 2 jedilni žlici vsebujeta 5 g vlaknin, kar je kar 20% priporočene dnevne doze vlaknin. Vlaknine so izjemno pomembne za zdravo črevesje in prebavo, preprečujejo zaprtje, regulirajo nivo sladkorja v krvi, znižujejo holesterol in regulirajo apetit (zagotavljajo, da smo dlje časa siti).
Rožičeva moka je naravno brez glutena.
Veš, da kakav vsebuje kofein? Res je, da so količine majhne, a nekaterim to vseeno povzroča težave. Rožič, čeprav je podoben kakavu, ne vsebuje kofeina.
Rožič v prahu vsebuje antioksidante, ki pomagajo pri boju proti prostim radikalom in zmanjšujejo vnetja.
Pole antioksidantov vsebuje tudi vitamine A, B2, B3 in B6 in minerale kalcij, magnezij, mangan, cink, kalij in druge.
Kako lahko vključim rožič v prehrano?
Najlažje je rožič dodati v smoothie ali si iz njega pripraviti topel napitek, kot bi si kuhal/a kakav. Dodaš ga lahko tudi v maso za palačinke, testo za kruh ali v biskvit. Precej znana je rožičeva potica.
Nasploh ga lahko uporabiš namesto kakava v različnih receptih, a upoštevaj, da je rožičeva moka sladka.
Uporaba
drobTinkin presni in ekološki rožič v prahu ni pražen in obdelan z raznimi kemikalijami. Je naravno sladkastega okusa, zato se lahko uporablja tudi kot sladilo. Za pripravo domače čokolade ga lahko uporabljate namesto kakava v razmerju 1:1. Z njim lahko izboljšate vaše smutije in razna peciva, napitke, sladolede,…
Hranilna vrednost za 100 g
energijska vrednost |
300 Kcal / 1255 kJ |
maščobe |
0,7 g |
od teh nasičene |
0,09 g |
ogljikovi hidrati |
49 g |
od teh sladkorji |
40,5 g |
(vsebuje naravno prisotne sladkorje) |
|
prehranske vlaknine |
40 g |
beljakovine |
5 g |
sol |
0,02 g |
Vitamini in minerali |
|
Kalcij |
375 mg (46% PDV*) |
*PDV priporočen dnevni vnos vitaminov in mineralov.
Vir mikroelementov: USDA
Sestavine
rožič v prahu*
*iz kontrolirane ekološke pridelave.
Proizvaja: DROBTINKA d.o.o., Zabukovica 62, 3302 Griže
Distribucijo ekoloških proizvodov kontrolira: SI-EKO-002
Certifikati
EU ekološki certifikat
Neto količina: 180g
Poreklo: Italija