Presno ekološko kakavovo maslo 180 g drobtinka
Presno ekološko kakavovo maslo pridobivajo iz kakavovih zrn. Pri presnem postopku je proces pridobivanja prilagojen tako, da temperatura ne naraste na več kot 45°C.
Šifra:
10174
Cena z DDV:
12,33 €
Zaloga

Presno ekološko kakavovo maslo, drobTinka, 180 g
Kakavo maslo ima aromatičen vonj in je nežnega okusa po čokoladi, zato je kakavovo maslo glavna sestavina čokolade (tudi domače) in čokoladnih sladic.
Presno ekološko kakavovo maslo pridobivajo iz kakavovih zrn. Pri presnem postopku je proces pridobivanja prilagojen tako, da temperatura ne naraste na več kot 45°C.
Kakavovo maslo je priljubljeno tako v kuhinji kot kozmetiki.
Kakavovo maslo je bogato z maščobnimi kislinami. Ni preveč mastno in zato dopušča kontrolo količine pri nanašanju na kožo. Ob tem ima omamen vonj, ki je za marsikoga odločilen faktor pri izbiri nege za telo.
Sestavine
kakavovo maslo*
*sestavine so presne in ekološke pridelave.
Proizvaja: DROBTINKA d.o.o., Zabukovica 62, 3302 Griže
Certifikati
EU ekološki certifikatm SI-EKO-002, kmetijstvo izven EU
Neto količina: 180g
Hranilna vrednost za 100 g
energijska vrednost |
907 Kcal / 3731 kJ |
maščobe |
92 g |
od teh nasičene |
60 g |
ogljikovi hidrati |
0,00 g |
od teh sladkorji |
0,00 g |
prehranske vlaknine |
0,00 g |
beljakovine |
0,00 g |
sol |
0,00 g |
Recept za pripravo domače čokolade:
100g drobTinkinega kakavovega masla, 80g drobTinkinega kakava v prahu, 20g drobTinkinega kokosovega musa (masla) in drobTinkin agavin sirup po želji.
Nad paro stopimo kakavovo in kokosovo maslo. Nato mu med mešanjem dodajamo kakav v prahu in na koncu še agavin sirup. V masi ne sme biti nobenih grudic. Tako pripravljeno maso vlijemo v modelčke in vse skupaj postavimo v zamrzovalnik. Ko se čokolada strdi so praline pripravljene. Pazite, ker zelo hitro izginejo!
Kakavovo maslo v kozmetiki
Kakavovo maslo je produkt stiskanja praženih kakavovih zrn. Ko je maščoba (kakavovo maslo) odstranjena, se iz preostanka zrn pripravlja kakav. Maščoba – kakavovo maslo – je bila čaščena že v času Majev in Aztekov; kakavovo maščobo so takrat uporabljali celo kot valuto.
Kakavovo maslo je bogato z maščobnimi kislinami in fitokemikalijami (kemičnimi spojinami, pridobljenimi iz rastlin in njihovih plodov). Maščobne kisline iz kakavovega masla na koži ustvarijo zaščitno plast, ki ščiti pred izsuševanjem. Fitokemikalije kožo ščitijo pred škodljivimi UV žarki.
Kakavovo maslo lahko celo pomaga pri izpuščajih in ekcemih, z vtiranjem in masiranjem tega masla v kožo pa lahko pomagamo pri celjenju brazgotin, strij in zmanjševanju gub.
Kako lahko uporabljam kakavovo maslo?
Razen tega, da ga dodamo v jedi, ga lahko uporabljamo tudi direktno na koži. V drogerijah najdemo mnogo produktov (od krem do losjonov za telo), ki vsebujejo kakavovo maslo. Najbolj naraven in varen način za uporabo kakavovega masla na koži pa ostaja direktno nanašanje 100% kakavovega masla na kožo.
Najboljša karakteristika kakavovega masla je, da ni preveč masten in zato dopušča kontrolo količine pri nanašanju na kožo. Ob tem ima omamen vonj, ki je za marsikoga odločilen faktor pri izbiri nege za telo.
Kaj pa uporaba v kuhinji?
Kakavovo maslo lahko uporabimo v sladicah namesto navadnega masla, kokosovega masla, margarine ali drugih olj in maščob. Zanimivo je, da okusa po kakavu nima, čeprav ima močan vonj. Prav zaradi tega ga lahko uporabljamo tudi v slanih jedeh, na primer v bogatih enolončnicah kot je čili. Poda se k mehiški kuhinji, k južno-ameriškim jedem in afriški hrani. Ker gre za trdo maščobo, ga je potrebno pred uporabo stopiti.