Začimba zelo pekoči ČILI mleti 40g Sonnentor
Kajenski poper (Capsicum frutescens; cajenski ali španski poper) je rdeč, zelo pekoč in dišeč prašek, ki ga pogosto uporabljamo namesto črnega popra. Kajenskega popra ne smemo zamenjati z ameriškim čilijevim praškom, saj je pripravljen z grobim ali s finim mletjem posušenega ploda čili paprike določene sorte. Kajenski poper so poimenovali po pristanišču Cayenne v Francoski Gvajani, kar je najbrž posledica napačnega razumevanja prvotnega pomena, ki izhaja iz besede kyinha, kakor imenujejo čili papriko južnoameriški Tupiji. Do zmešnjave z imenom poper za papriko pa je prišlo, ker v angleščini pepper pomeni tako ’poper‘ kot ‘paprika’. Kajenski poper je pomembna sestavina čilijevih omak, karijev ter včasih peklensko pekočih omak ter prilog, sambal oeleka, tabaska … Jedem ga dodajamo pred koncem kuhanja, sicer postane grenak. Pekoč občutek še krepijo vroče, kisle in z ogljikovim dioksidom pripravljene pijače, zato se jim izogibamo in k jedem s kajenskim poprom postrežemo mlečne napitke ali mlačne čaje.
Sestavine: mlet čili*. *Iz nadzorovane ekološke pridelave; nadzorno mesto: AT-BIO-301. Kmetijstvo izven EU. Država porekla: Uganda.
Povprečna hranilna vrednost na 100 g:
energijska vrednost |
1.297 kJ (313 kcal) |
maščobe |
10,4 g |
od tega nasičene maščobe |
1,60 g |
ogljikovi hidrati |
23,40 g |
od tega sladkorji |
16,0 g |
beljakovine |
12,5 g |
sol |
0,02 g |
Neto količina: 40 g
Hraniti v hladnem in suhem prostoru.