Opis:
Tapiokine kroglice pridobivajo iz posušene korenine tropske rastline, ki se imenuje manioka (Manihotesculenta).
Tapioka vsebuje veliko škroba (80%), vendar poleg tega vsebuje tudi vitamine B kompleksa in minerale kot so kalcij, kalij, magnezij, fosfor in železo ter nekaj prehranskih vlaknin. Tapioka in tapiokine kroglice ne vsebujejo glutena, zato sta primerno živilo za vse, ki ne smejo uživati glutena ter za vse, ki so zboleli za celiakijo.
Iz tapiokinih kroglic lahko naredimo moko, če kroglice zmeljemo v mikserju (sicer ne bo tako gladka kot tapiokina moka), vendar jih lahko uporabite tudi v ta namen, če nimate na voljo tapiokine moke, ki jo sicer uporabljamo pri zgoščevanju marmelad, omak in juh. Moka se zgosti v 3-5 minutah, podobno kot koruzni škrob. Kroglice pa so v uporabi predvsem v kulinariki za sladice, pudinge, kreme. Pripravimo jih tako, da kroglice kuhamo (v rastlinskem mleku ali vodi 15-20 minut) ali jih namočimo za vsaj ur v rastlinskem mleku. Če pripravljamo puding, lahko dodamo še chia semena, rastlinske beljakovine in po vrhu narežemo sezonsko sadje.
Sestavine:
- Tapiokin škrob
Izdelek ne vsebuje glutena in alergenov. Je 100 % veganski izdelek.
Navodila za uporabo:
Kroglice namočite v vodi ali rastlinskem napitku za približno 5-10 minut, nato jih kuhajte na srednjem ognju. Po okusu lahko dodate vanilijo, cimet, sadje itd. Ko se zgosti, odmaknite z ognja in nalijte v manjše skodelice.
Izdelek hranite na hladnem in suhem.
Hranilne vrednosti na 100 g:
Energijska vrednost kJ/kcal | 1450 kJ / 341kcal |
Maščobe | 0,2 g |
- od tega nasičene maščobe | 0 g |
Ogljikovi hidrati | 87,7 g |
- od tega sladkorji | 1,1 g |
Beljakovine | 0,2 g |
Sol | 0,06 g |
Neto količina: 500 g
Poreklo: Tajska