Razmaščeni pšenični kalčki so suh mlevski izdelek z visoko vsebnostjo beljakovin, vlaknin, vitaminov: B1, B2, B6 ter folne kisline in mineralov: magnezija, železa, cinka, kalija in fosforja. 

 

S 30 g razmaščenih pšeničnih kalčkov zaužijemo 20 % dnevnih potreb po beljakovinah, 50 % dnevnih potreb po vitaminu B1, 25 % potreb po vitaminu B6, 20% potreb po folni kislini, 20 % potreb po magneziju, 36 % potreb po cinku, 50 % potreb po fosforju, 20 - 50 % potreb po esencialnih aminokislinah. 

 

Aminokislinska sestava beljakovin pšeničnih kalčkov je podobna aminokislinski sestavi mesnih beljakovin, tako z uživanjem pšeničnih kalčkov dobimo vse esencialne aminokisline.

 

Aminokislinska sestava razmaščenih pšeničnih kalčkov
aminokislina mg/100g %PDV za 70 kg mg /porcijo 30 g %PDV/porcijo
Izolevcin 889 mg 63,5 % 266 mg 19,0%
Levcin 1710 mg 62,6 % 513 mg 18,8 %
Lizin 1608 mg 76,6 % 482 mg 23,0%
Metionin 482 mg 69,0% 144 mg 20,0%
Cistein 514 mg 146,0 % 154 mg 55,0%
Fenilalanin 1015 mg 101,8 % 304 mg 30,5 %
Tirozin 766 mg 101,8 % 230 mg 30,5%
Treonin 1047 mg 99,7 % 314 mg 29,9%
Triptofan 261 mg 93,2% 78,3 mg 27,9%
Valin 1240 mg 68,1% 372 mg

20,4 %

 

Presno uživanje

 

odrasli 1 - 2 jušni žlici, otroci 1 do 2 čajni žlički na dan, dodatek jogurtu, skuti, smutijem, kosmičem, po palačinkah, beljakovinski namaz iz 1/3 kalčkov + 2/3 akacijevega ali cvetličnega medu, ...

 

Navodilo za pripravo veganskih polpet iz bučk in razmaščenih pšeničnih kalčkov:

 

Zelene bučke operemo, odstranimo oba konca, narežemo na večje kose in na drobno sesekljamo z elektičnim sekljalnikom.

Bučke pražimo 5 - 10 minut, med praženjem jih solimo, popramo, dodamo začimbe po okusu.

Bučke odcedimo in jih ohladimo.

Ohlajenim bučkam dodamo razmaščene pšenične kalčke (na 200 g svežih bučk dodamo 2 jušni žlici kalčkov), oblikujemo polpetke in jih na hitro opečemo na manjši količini olja.

Serviramo toplo ali hladno, kot samostjona jed, priloga mesu ali pripravo burgerja.

Čas priprave 15. minut.

 

Peko visokoproteinskih keksov

 

Sestavine: 250 g masla,10 g vaniljevega sladkorja, 120 g sladkorja, 2 rumenjaka, 200 g razmaščenih pšeničnih kalčkov Moleum, 150 – 200 g moke

 

Priprava:

Zmehčano maslo, sladkor, vaniljev sladkor in rumenjaka zmešamo v homogeno maso, lahko uporabimo tudi električni mešalnik. Masi dodamo razmaščene pšenične kalčke in moko ter zamesimo krhko testo. S strojčkom za kekse oblikujemo poljubno obliko keksov, ki jih pečemo 10 minut na 180 st. C

 

Hranilna vrednost 100 g keksov:

energijska vrednost 1991 kJ(474 kcal), maščoba 28.5 g, od tega nasičene maščobe 23 g, ogljikovi hidrati 43 g, od tega sladkorji 18.8 g, prehranske vlaknine 3.2 g, beljakovine 11.7 g, sol 0 g.

 

40% več beljakovin, 30 % manj ogljikovih hidratov glede na kekse izdelane brez razmaščenih pšeničnih kalčkov

Sorodni izdelki

    Bonboni ingver orange 170g Sanct Bernhard
    Naravna aroma pomaranče.
    Cena z DDV:
    4,03 €
    Bio olivno olje za peko 0,75l Byodo
    Olje dobrega okusa, ki je primerno tudi za praženje, peko na žaru in cvrenje.
    Cena z DDV:
    11,52 €
    Temna čokolada s kokosom zero 125g TORRAS
    orras temna čokolada s kokosom je primerna za vse, ki se želite posladkati brez greha, saj je brez dodanega sladkorja in brez glutena, tako da je primerna tudi za osebe s celiakijo in občutljivostjo na gluten. Čokoladi je dodan maltitol, ki poskrbi za sladek okus. Za tropski pridih pa so čokoladi dodali še nariban kokos, ki poskrbi za okusno popestritev temne čokolade.
    Cena z DDV:
    4,00 €
    Temna čokolada s pomarančo zero 125g TORRAS
    Torras temna čokolada s pomarančo je primerna za vse, ki se želite posladkati brez greha, saj je brez dodanega sladkorja in brez glutena, tako da je primerna tudi za osebe s celiakijo in občutljivostjo na gluten. Za sladek okus poskrbi sladilo maltitol. Okusni temni čokoladi je dodana aromatična liofilizirana pomaranča, ki popestri in obogati čokoladno tablico. Čokolada vsebuje minimalno 52 % kakava.
    Cena z DDV:
    4,80 €
    Piškotki za analitiko
    Ti se uporabljajo za beleženje analitike obiskanosti spletne strani in nam zagotavljajo podatke na podlagi katerih lahko zagotovimo boljšo uporabniško izkušnjo.
    Piškotki za družabna omrežja
    Piškotki potrebni za vtičnike za deljenje vsebin iz strani na socialna omrežja.
    Piškotki za komunikacijo na strani
    Piškotki omogočajo pirkaz, kontaktiranje in komunikacijo preko komunikacijskega vtičnika na strani.
    Piškotki za oglaševanje
    So namenjeni targetiranemu oglaševanju glede na pretekle uporabnikove aktvinosti na drugih straneh.
    Kaj so piškotki?
    S klikom na POTRDI soglašate z uporabo piškotkov na naših straneh.Potrdi Več o piškotkih